four person earring on black wooden table

Piwa górnej fermentacji: Charakterystyka i smakowe doznania związane z piwami wysokofermentacyjnymi

Piwo to nie tylko napój, to także dzieło sztuki i pasja wielu ludzi. W ostatnich latach zyskały na popularności piwa górnej fermentacji, które charakteryzują się zupełnie innym procesem produkcji niż piwa dolnej fermentacji. W niniejszym artykule zajmiemy się tematami dotyczącymi charakterystyki oraz smakowych doznań, jakie towarzyszą spożywaniu piw wysokofermentacyjnych.

Proces produkcji piw górnej fermentacji

Proces produkcji piwa górnej fermentacji polega na wykorzystaniu szczepów drożdży, które fermentują na górze brzeczki. W procesie fermentacji drożdże produkuje ciepło, które unosi się na górę brzeczki – stąd nazwa „górna fermentacja”. W trakcie procesu fermentacji piwo poddawane jest także w mniejszym stopniu w chłodzenie, co przełoży się na więcej aromatów oraz bogatszą gamę smaków.

Charakterystyka piw górnej fermentacji

Piwa górnej fermentacji charakteryzują się przede wszystkim bogatą paletą aromatów. W swoim bukiecie zapachowym często zawierają nuty owocowe, kwiatowe oraz przyprawowe. Zawierają one również zazwyczaj wyższą zawartość alkoholu, co przekłada się na ich mocniejszy smak. Inną charakterystyczną cechą piw tego rodzaju jest ich znacznie wyższa temperatura podawania – piwa górnej fermentacji najlepiej smakują w temperaturach około 10-14 stopni Celsjusza.

Smakowe doznania związane z piwami wysokofermentacyjnymi

Spożywanie piw wysokofermentacyjnych pozwala na odkrywanie nowych, niespotykanych w przypadku piw dolnej fermentacji, smaków. Wraz z rosnącą popularnością piw górnej fermentacji rośnie także ich różnorodność, a producenci zaczynają eksperymentować z coraz bardziej niezwykłymi składnikami, takimi jak np. kawa czy chmiel w asyście przetworzonych wódek.

Podsumowanie

Piwa górnej fermentacji to napoje, w których produkcję wkładają swoją pasję oraz kunszt piwowarzy. Charakteryzują się one bogactwem smaków, ze względu na większą ilość aromatów oraz wyższą zawartość alkoholu. Spożywanie piw wysokofermentacyjnych pozwala na odkrywanie nowych, niezwykłych smaków oraz składników, a z każdym rokiem ich produkcji i sprzedaży zyskują na popularności.