man standing beside white wall while holding fruits

Zapraszam na napojowe podróże, podczas których odkryjemy regionalne, bezalkoholowe napoje na całym świecie. Czy wiesz, że napoje towarzyszą nam na co dzień i mają one ogromny wpływ na kulturę i zwyczaje danego regionu? Przygotujcie się na fascynującą podróż smaków!

1. Azja – koktajle smoothie i Herbata Boba

Azja to świetne miejsce, jeśli chodzi o napoje. W Azji popularne są zwłaszcza koktajle smoothie, przygotowywane na bazie świeżych owoców i warzyw. Kolorowe, smakowite i zdrowe, to idealna propozycja na upalne dni. We wschodniej Azji bardzo popularna jest Herbata Boba, która swoją popularność zawdzięcza niepowtarzalnemu smakowi, a także dodatku kulek tapioki.

2. Ameryka Południowa – Mate i Atole

W Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Paragwaju, bardzo popularna jest yerba mate. To napój o umiarkowanej mocy, który ma działanie pobudzające, a jednocześnie rozluźniające. Atole to natomiast tradycyjny napój meksykański, przygotowywany z mleka, mąki kukurydzianej, cukru i cynamonu. Jest gęsty, sycący i rozgrzewający, co sprawia, że stanowi idealną propozycję na zimowe dni.

3. Europa – Kvass i Limoncello

W Europie mnóstwo napojów jest związanych z tradycyjnymi kuchniami danego kraju. Kvass to tradycyjny, rosyjski napój owocowy, którego bazę stanowi chleb żytni. Z dodatkiem cytryny, mięty lub miodu, stanowi idealną propozycję na lato. Limoncello to zaś tradycyjny włoski napój cytrynowy, który świetnie sprawdza się jako deserowy środek popijający, szczególnie po obfitym posiłku.

4. Afryka – Bissap i Rooibos

W Afryce popularne są napoje ziołowe, które pomagają przechytrzyć upał. Bissap to popularny napój w Senegalu, przygotowywany na bazie kwiatów hibiskusa. Napój ten ma kwaśny smak, ale w połączeniu z jajkiem, miodem oraz wanilią, smakuje wybornie. Rooibos to natomiast tradycyjny napój z Południowej Afryki, który przygotowywany jest z liści Rooibos. Napar ten jest bogaty w antyoksydanty i kofeinę. Rooibos jest pogłębiony, wystarczy dodać mleka i cukru.

5. Australia – Lemon Myrtle i Tomato Juice

W Australii, w poszukiwaniu czegoś orzeźwiającego, warto spróbować napoju Lemon Myrtle. Ten aromatyczny napój przygotowywany jest z liści cytrynowego mirtu. Ma słodki, cytrynowy smak i idealnie sprawdza się jako napój na upalne dni. Tomato Juice to natomiast popularny napój w Australii, przygotowywany z soczystych pomidorów. Z dodatkiem przypraw i octu jabłkowego, stanowi idealny napój dla miłośników pikantnych smaków.

Na świecie istnieje mnóstwo napojów, które są związane z tradycyjnymi kuchniami danego kraju. Każdy z nich ma swój niepowtarzalny smak i wprowadza nas w niepowtarzalny klimat skrywającej się za nim kultury. Próbując tych napojów, na własnej skórze możemy odkryć, jakże fascynujące i różnorodne jest kulinarne dziedzictwo danego kraju.