Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw dostępnych na rynku spożywczym. Bogaty w witaminy, minerały i błonnik, stanowi doskonałą propozycję dla osób pragnących zadbać o swoje zdrowie. Jednak nie każdy wie, jak przyrządzić brokuł w taki sposób, by był smaczny i dobrze komponował się z innymi składnikami na talerzu. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na dania obiadowe z dodatkiem zdrowego brokułu.
Brokuł na parze z ryżem i kurczakiem
Ten prosty i smaczny sposób na zjedzenie brokułu będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie zdrowe jedzenie, ale nie mają czasu na długie gotowanie. Potrzebne będą:
– filet z kurczaka
– 1 szklanka ryżu
– główka brokułu
– sól
– pieprz
– oliwa z oliwek
1. Rozgrzej w garnku wodę z dodatkiem soli.
2. Umyj ryż i dodaj go do garnka z wrzątkiem. Gotuj około 15 minut, aż zmięknie.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone w małe kawałki filety z kurczaka i smaż je na złoty kolor.
4. Główkę brokułu umyj, podziel na mniejsze różyczki i ugotuj na parze.
5. Po ugotowaniu ryżu i brokułu, połącz je z kurczakiem na patelni i wymieszaj.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku i smacznego!
Czarne makarony z brokułem i czosnkiem
Ten nietypowy przepis na danie z brokułem pozwoli Ci na ciekawe połączenie tego warzywa z niebanalnymi składnikami. Na pewno zaskoczysz znajomych tym pomysłem na obiad. Przygotuj:
– 300 g czarnych makaronów
– główka brokułu
– 4 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól
– pieprz
1. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i wrzuć do niej makarony.
2. Główkę brokułu umyj i podziel na mniejsze różyczki.
3. Czosnek pokrój w drobną kosteczkę.
4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojony czosnek, smażąc go przez około minutę.
5. Dodaj do czosnku brokuł, zamieszaj i dusz na patelni przez około 5 minut.
6. Gdy makarony będą gotowe, odcedź je i wymieszaj z brokułem i czosnkiem.
7. Podawaj z odrobiną pieprzu.
Inne pomysły na wykorzystanie brokułu
– Sałatka z brokułem, jarmużem, awokado i orzechami włoskimi – wymieszaj ugotowany brokuł z liśćmi jarmużu, pokrojonymi w kostkę owocadoami i posiekanymi orzechami włoskimi. Dopraw całość sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
– Curry z brokułem i ciecierzycą – zasmaż cebulę, dodaj curry i smaż chwilę. Następnie dodaj ugotowany brokuł i ciecierzycę z puszki, podlej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Podawaj z ryżem.
– Krem z brokułów – ugotuj brokuł, dodaj warzywa korzeniowe (np. marchewkę i pietruszkę) i pokrojoną cebulę. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj je. Dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z grzankami.
Jak widać, brokuł można przyrządzić w różnorodny sposób, a jego wartości odżywcze z pewnością będą korzystne dla naszego organizmu. Nie bójmy się eksperymentować z tym warzywem i dodawać go do naszych obiadów, sałatek czy zup.