Piwo IPA

Co to jest IPA?

IPA to skrót od stylu piwnego popularnego w Ameryce czyli India Pale Ale. W raz z rozwojem piwowarstwa kraftowego w Polsce zyskał on ogromną popularność. Jeżeli rozłożylibyśmy nawę IPA na czynniki pierwsze oznaczałaby ona: India – przeznaczone na indyjski rynek, Pale – jasne, Ale – piwo fermentacji górnej Historia piwa IPA Istnieje kilka teorii na […]

Piwo kraftowe

Czym jest i jakie ma zastosowanie Brewkit?

Czym jest brewkit Brewkit jest to półprodukt pozwalający na samodzielne uważenie piwa –  ma on postać gęstego, nachmielonego syropu. Składa się on zazwyczaj z brzeczki, którą producent wcześniej nachmielił, z tego półproduktu została również uprzednio odparowana woda. Rozwiązanie to ani nie jest czasochłonne, ani nie wymaga dużej inwestycji pieniężnej. Produkt ma formę umieszczonego w puszce […]

Czym jest ekstrakt w piwie?

Choć wszyscy doskonale wiedzą, czym jest zawartość alkoholu w piwie, to jednak nie każdy rozumie, czym jest ekstrakt, który pojawia się na butelce i podawany jest w procentach wagowo. Dobrze jednak zdawać sobie sprawę z tego, co oznacza, czym się go mierzy, a także jaka jest jego rola. Co należy wiedzieć na ten temat? Ekstrakt […]

Piwo i pomiar IBU

Czym jest IBU w piwowarstwie?

Ostatnie lata to czas w którym szczególnie dobrze rozwija się branża piwna, co można zaobserwować po nowych, stale pojawiających się na sklepowych półkach piwach kraftowych z małych, regionalnych browarów. Kolorowe etykiety, ciekawe kompozycje smakowe i niezliczone rodzaje piw rzucają się w oczy coraz częściej podczas wybierania piwa na wieczór, spotkanie bądź imprezę. Wiele z nich […]

Degustacja piwa

Jak oceniać piwo, czyli krótki kurs degustacji

Ach to piwo… Jest to najprawdopodobniej jeden z najmocniej osadzonych w kulturze europejskiej napojów alkoholowy. Kojarzony przede wszystkim ze wspólnego spędzania czasu oraz dobrej zabawy, od lat zyskuje grono wiernych fanów oraz degustatorów. Ocenianie piwa jest wbrew pozorom bardzo proste – wystarczy bowiem opanować kilka cennych wskazówek opartych przede wszystkim na wrażeniach sensorycznych. Co z […]

Piwo w restauracji

Czym różni się górna fermentacja od dolnej fermentacji?

Piwo jest jednym z najpopularniejszych napojów procentowych w naszym kraju. Zwykle doceniany jest jego smak z nutką lekkiej goryczki, a także sposób, w jaki napój ten może nas orzeźwić w letnie, upalne dni. Oczywiście smakosze piwa są wstanie bez zająknięcia wymienić różnice pomiędzy poszczególnymi ich rodzajami. Niemniej jednak w profesjonalnym piwowarstwie, bardzo często stosuje się […]

Piwo jasne a ciemne, które lepiej pasuje do deserów?

Piwo jest alkoholem, po który Polacy zdają się sięgać najczęściej, toteż na rynku dostępnych jest wiele różnych gatunków, a każde województwo może pochwalić się swoim własnym browarem. Choć smaki piw mogą być absolutnie różne, to jednak trunki te dzielą się na dwa podstawowe rodzaje, czyli piwa jasne oraz piwa ciemne. Jakie są różnice pomiędzy tymi […]

Jak założyć własny browar i ile to kosztuje?

Przeciętny Polak wypija średnio około 136 litrów piwa rocznie, co stawia Polskę na pozycji lidera w Europie pod względem ilości spożywanego piwa. Jak więc nietrudno się domyślić, popyt na ten trunek jest bardzo duży – podobnie jak sama grupa docelowa. Ludzie coraz chętniej sięgają jednak nie tylko po popularne marki piw, ale również piwa niszowe, […]

Czy piwo bezalkoholowe posiada alkohol?

Piwo bezalkoholowe to produkt z samej definicji kontrowersyjny. Ponieważ jego produkcja nie różni się specjalnie od produkcji tradycyjnego, “zwyczajnego” piwa, w opinii wielu osób kryje się tu jakiś haczyk – bo czy produkt taki, jak piwo może w ogóle być pozbawiony alkoholu? Sprawdźmy, jak jest w rzeczywistości. Czy piwo bezalkoholowe tak naprawdę zawiera alkohol? Co […]