man standing beside white wall while holding fruits

Zupa buraczkowa kcal: Wartości odżywcze i kaloryczność w buraczkowej zupie

Zupa buraczkowa to jedno z popularniejszych dań jesieni. Ciepła, aromatyczna i zdrowa, dostarcza cennych składników odżywczych. Ale jakie wartości odżywcze i kaloryczność kryje w sobie ta zupa? Oto odpowiedź.

1. Wartości odżywcze zupy buraczkowej

W skład zupy buraczkowej wchodzą głównie buraki, warzywa korzeniowe i cebula. Dzięki temu danie to jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego, potasu i błonnika. Buraki są również bogate w żelazo i miedź, a cebula w przeciwutleniacze.

2. Kaloryczność zupy buraczkowej

Kaloryczność zupy buraczkowej zależy przede wszystkim od dodatków. Typowy przepis na zupę buraczkową przewiduje użycie smażonej cebuli, śmietany i masła, co oczywiście zwiększa jej kaloryczność. Jedna porcja zupy buraczkowej może mieć więc od 150 do nawet 400 kcal.

3. Jak zmniejszyć kaloryczność zupy buraczkowej?

Mimo, że zupa buraczkowa może być kaloryczna, istnieją sposoby na jej zmniejszenie. Wystarczy zrezygnować z dodatku smażonej cebuli i masła oraz zastąpić śmietanę naturalnym jogurtem lub mlekiem. W ten sposób zmniejszymy kaloryczność zupy o połowę.

4. Zalety spożywania zupy buraczkowej

Spożywanie zupy buraczkowej korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Buraki są źródłem antyoksydantów i przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego. Warzywa korzeniowe dostarczają cennych składników odżywczych, a błonnik zawarty w zupie działa korzystnie na trawienie.

5. Podsumowanie

Zupa buraczkowa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarcza cennych składników odżywczych i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dzięki kilku prostym trikom możemy zmniejszyć jej kaloryczność, zachowując przy tym jej aromatyczny smak.