fruit salad on gray bowls

Czerwone, zielone, żółte, fioletowe – niezależnie od koloru, śliwki są bogate w smaku i sprawiają, że dania są lepsze. Oto kilka sposobów na wykorzystanie tych soczystych owoców w różnorodnych potrawach.

1. Sałatki z dodatkiem śliwek
Śliwki w sałatkach dodają nie tylko słodkiego smaku, ale również koloru i witamin. Można dodać je do sałatek z sałatą lodową i orzechami włoskimi lub z rukolą i kozim serem.

2. Konfitura śliwkowa
Konfitura ze śliwek to najlepszy sposób na zachowanie sezonowego smaku i aromatu na później. Wymaga tylko kilku składników i można ją przechowywać przez dłuższy czas. Doskonale smakuje z tostami lub idealnie pasuje do mięs i serów.

3. Desert z dodatkiem śliwek
Deser ze śliwkami to idealny sposób na uratowanie nadmiaru owoców. Świetnie smakują w formie konfitur, zapiekanek, ciast i tarty. Można do nich dodać cynamon, imbirem lub wanilią by nadać dodatkowego smaku.

4. Sosy z dodatkiem śliwek
Słodki sos ze śliwek stanowi idealny dodatek do mięsa lub makaronów. Można go również podać z ciastami, lub deserami.

5. Najprostszy sposób na wykorzystanie śliwek
Najprostszym sposobem na wykorzystanie śliwek jest po prostu ich spożycie na surowo! Wystarczy odpowiednio je umyć i zjeść do kawy, jako deser lub przekąska do lunchboxa.

Nie ma wątpliwości, że śliwki są wszechstronnym i smacznym dodatkiem do wielu potraw. Z powodów smakowych i zdrowotnych są arcydziełem kulinarnym, które można stosować na wiele różnych sposobów!