person eating food

Kapusta czerwona towarzyszy nam przez cały rok, a jej różowa barwa sprawia, że potrawy z nią często wyglądają bardziej apetycznie. Jednym z najbardziej popularnych sposobów na wykorzystanie kapusty czerwonej jest przygotowanie z niej sałatki. Przedstawiamy orzeźwiające przepisy na sałatki z kapusty czerwonej, które z pewnością przypadną do gustu każdemu.

1. Sałatka z kapusty czerwonej, jabłek i orzechów

Składniki:
– połowa kapusty czerwonej,
– 2 jabłka,
– garść orzechów włoskich,
– 2 łyżki jogurtu naturalnego,
– 2 łyżki majonezu,
– sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno poszatkować.
2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
3. Orzechy posiekać.
4. W misce połączyć kapustę, jabłka i orzechy.
5. Jogurt i majonez wymieszać w osobnej misce wraz z solą i pieprzem.
6. Dodać sos do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać.

2. Sałatka z kapusty czerwonej, czerwonej fasoli i kukurydzy

Składniki:
– połowa kapusty czerwonej,
– 1 puszka czerwonej fasoli,
– 1 puszka kukurydzy,
– 1 czerwona cebula,
– sok z 1 limonki,
– 2 łyżki oliwy,
– sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno poszatkować.
2. Fasolę i kukurydzę odcedzić.
3. Cebulę obrać i pokroić w pióra.
4. W misce połączyć kapustę, fasolę, kukurydzę i cebulę.
5. Do miski dodać sok z limonki i oliwę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

3. Sałatka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłek

Składniki:
– połowa kapusty czerwonej,
– 2 marchewki,
– 2 jabłka,
– 2 łyżki miodu,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– 3 łyżki oliwy,
– sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno poszatkować.
2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki.
4. W misce połączyć kapustę, marchewki i jabłka.
5. W osobnej misce wymieszać miód, sok z cytryny i oliwę, doprawić solą i pieprzem.
6. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.

4. Sałatka z kapusty czerwonej, ogórków i plasterków chleba

Składniki:
– połowa kapusty czerwonej,
– 2 ogórki,
– 2 kromki chleba,
– 2 łyżki jogurtu naturalnego,
– 1 ząbek czosnku,
– 2 łyżki oliwy,
– sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno poszatkować.
2. Ogórki pokroić w plasterki.
3. Kromki chleba pokroić w kostkę i opiec w piekarniku na złoty kolor.
4. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą, doprawić solą i pieprzem.
5. W misce połączyć kapustę, ogórki i chleb.
6. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.

5. Sałatka z kapusty czerwonej, pomarańczy i granatu

Składniki:
– połowa kapusty czerwonej,
– 2 pomarańcze,
– 1 granat,
– garść migdałów,
– 2 łyżki miodu,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– 3 łyżki oliwy,
– sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno poszatkować.
2. Pomarańcze obiera się ze skórki, oddzielając miąższ od błon.
3. Granat przekrawa się na pół i wybiera z niego pestki.
4. Migdały posiekać.
5. W misce połączyć kapustę, pomarańcze, granat i migdały.
6. W osobnej misce wymieszać miód, sok z cytryny i oliwę, doprawić solą i pieprzem.
7. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.

Sałatka z kapusty czerwonej to pyszny i zdrowy wybór na każdą okazję. Dzięki różnorodnym dodatkom, można przygotować wiele odmian tej sałatki i sprawić, że będzie ona wykwintnym dodatkiem do obiadu, przekąską w pracy, lub lekką kolacją dla całej rodziny. Spróbuj naszych przepisów i przekonaj się, jakie można uzyskać smaki w połączeniu z kapustą czerwoną.