Boczniak, czyli pieczarka o grzybowym smaku, stanowi doskonały składnik wielu dań. Oto kilka przepisów na dania z wykorzystaniem smacznych boczniaków.
1. Risotto z boczniakami
Risotto to doskonały pomysł na obiad, który jednocześnie jest prosty w przygotowaniu. Składniki:
– 250 g ryżu arborio
– 500 g boczniaków
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 50 g sera parmezan
– sól, pieprz
Przygotowanie:
– W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek.
– Po kilku minutach dodajemy pokrojone boczniaki i smażymy na złoty kolor.
– Dodajemy ryż i smażymy, aż ziarna zaczną się rumienić.
– Stopniowo dolewamy bulion i mieszamy, aż ryż się ugotuje.
– Dodajemy starty ser parmezan oraz doprawiamy solą i pieprzem.
2. Zapiekanka z boczniakami i szpinakiem
Zapiekanka to szybki sposób na środowy obiad. Składniki:
– 500 g boczniaków
– 300 g szpinaku
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 g ugotowanego makaronu (np. spaghetti)
– 3 jajka
– 200 ml mleka
– 100 g sera żółtego
– sól, pieprz
Przygotowanie:
– Na patelni smażymy na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek.
– Dodajemy pokrojone boczniaki i szpinak, smażymy do miękkości.
– Wymieszamy z ugotowanym makaronem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
– W dużej misce ubijamy jajka i mleko, dodajemy starty żółty ser oraz sól i pieprz.
– Wylewamy na wierzch zapiekanki i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Sałatka z boczniakami i gruszką
Sałatka z boczniakami i gruszką to doskonały pomysł na lekką kolację. Składniki:
– 300 g boczniaków
– 2 gruszki
– garść orzechów włoskich
– garść rukoli
– garść szpinaku
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
– sok z cytryny
Przygotowanie:
– Suszone orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki.
– Boczniaki kroimy w plastry i smażymy na patelni z oliwą.
– Gruszki kroimy na mniejsze kawałki.
– Wszystko mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem.
4. Boczniaki zapiekane z serem
Boczniaki włożone do piekarnika z serem to proste, ale smaczne danie. Składniki:
– 500 g boczniaków
– 200 g sera pleśniowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Przygotowanie:
– Boczniaki kroimy w plastry i smażymy na patelni z oliwą.
– Układamy na blasze do pieczenia i posypujemy startym serem pleśniowym.
– Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
5. Kanapki z boczniakami
Bardzo prosty pomysł na pyszne kanapki. Składniki:
– 100 g boczniaków
– kilka plastrów chleba tostowego
– 2 pomidory
– garść rukoli
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
– Boczniaki kroimy w plastry i smażymy na patelni z oliwą.
– Chleb tostowy opieka w tosterze.
– Na chlebie układamy rukolę, kawałki pomidora i plastry boczniaków.
– Przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek.