Od lat piwo stanowi towarzysza pikników, grillów, spotkań z przyjaciółmi czy meczów piłkarskich. Jednakże, piwo ma znacznie głębsze zastosowania. W ostatnim czasie zaczęło łączyć się z kuchnią. Jakie połączenia smakowe są nieoczywiste, a jakie niezwykle interesujące? Postanowiliśmy wraz z zespołem smakoszy poszukać odpowiedzi na te pytania.
1. Klasyczne piwo
Przede wszystkim, warto przypomnieć o podstawie. Klasyczne piwo, takie jak pilsner, graniczny, czy stout może być dodatkiem do dań, na przykład do potraw z grilla. Z pewnością doskonale sprawdzi się do kiełbasek, kurczaka, czy burgerów. Z drugiej strony, w Polsce popularne są dania z ziemniakami, do których świetnie pasuje piwo. Warto jednak zwrócić uwagę, aby wybrać piwo niezbyt mocne w smaku i z umiarkowanym alkoholem.
2. Piwo a słodycze
Zaskakujące połączenie, ale warto spróbować. Można połączyć różne style piw z ciastami, deserami, czy słodkimi koktajlami. Na przykład, pszeniczne piwo wydobywa smaki bananów, truskawek czy czekolady, zatem można zastosować je jako dodatek do ciasta, które zawiera jedno z tych składników. Natomiast ciemne piwo lub porter sprawią, że smak deserów zyska na głębi.
3. Piwo w roli wina
Wiele osób łączy piwo ograniczając go jedynie do roli napoju o niskiej wartości kulinarnych, jednak warto go traktować bardziej jak wino. Piwo posiada różne style, a co za tym idzie, smaki i aromaty. Można przecież łączyć piwo z głównym daniem, między innymi z rybą czy mięsem czerwonym. W zależności od stylu piwa, zmienia się posmak i charakter.
4. Piwo a sery
Kolejna nietypowa kombinacja to połączenie piwa i sera. Najlepiej wybrać piwo, które nie ma zbyt dominującego smaku. świetnie sprawdza się ono do sera w formie posypania lub w formie sosu, który można skomponować z różnych rodzajów serów. Do delikatnych serów białych, jak na przykład ser pleśniowy, pasuje piwo o lekkim smaku, takie jak np. pils.
5. Piwo jako składnik surowcowy
Ostatnio coraz częściej piwo pojawia się jako składnik w recepturach na dania, a nie tylko jako napój. Do piwa można dodać na przykład do posiłku objętość, delikatny zapach i oryginalny smak. Można dodawać piwo do pasty, zupy, ciasta, czy marynaty. Najważniejsze to pamiętać, aby zastosować odpowiedni styl piwa, który sprawi, że danie nabierze charakteru.
Piwo zyskuje na znaczeniu i coraz częściej znajduje swoje miejsce na stole. Potrafi ono pozwolić na wprowadzenie nowych doznań smakowych i stworzenie niezapomnianych kombinacji. Warto go eksperymentować z dodatkami różnego typu, aby znaleźć swój ulubiony smak.