Flat Lay Photography of Pasta Served in White Plate

Fasolka szparagowa: szybko i smacznie

Fasolka szparagowa to popularny składnik wielu dań. Ten warzywny dodatek jest niskokaloryczny, bogaty w składniki odżywcze i przede wszystkim bardzo smaczny. Aby zachować jego wartości odżywcze i uzyskać odpowiednią konsystencję, warto zwrócić uwagę na czas gotowania i przygotowanie. W poniższym artykule przedstawiamy praktyczne wskazówki dotyczące fasolki szparagowej.

1. Wybór odpowiedniej fasolki

Przed gotowaniem należy wybrać odpowiednie warzywa. Najlepiej sprawdzą się młode, jędrne pędy fasolki szparagowej. Kolor powinien być jasnozielony, a struktura miękka i elastyczna. Dobrze, jeśli są jeszcze w młodym stadium wzrostu, czyli około 12-15 centymetrów.

2. Gotowanie fasolki

Ilość wody do gotowania fasolki powinna być odpowiednia, żeby warzywo zachowało swoją konsystencję i smak. Należy unikać gotowania w nadmiernie osolonej wodzie oraz zbyt długo, bo wtedy fasolka zmięknie i straci swoje wartości odżywcze. Czas gotowania wynosi zwykle od 5 do 8 minut, w zależności od wielkości warzywa.

3. Odstawianie fasolki

Po gotowaniu fasolkę szparagową należy natychmiast odcedzić i włożyć do miski z zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania i utrzymać ich wypadkową barwę. Woda powinna być przegotowana, bo przecież nie zależy nam na tym, żeby warzywa stykały się z bakteriami, a zanurzenie ich w zimnej wodzie pozwoli też na zachowanie niskiej temperatury na czas transportu lub składania nakrycia stołu.

4. Przygotowanie fasolki

Gotową fasolkę można podać na gorąco lub zimno. Można ją dodać do sałatek warzywnych, jako dodatek do mięs lub ryżu oraz do wielu dań kuchni międzynarodowej. Fasolka świetnie sprawdza się jako dodatek do miski leśnej lub burgerek.

5. Fasolka jako element diecie

Fasolka szparagowa jest wartościowym składnikiem diety. Dzięki swojemu składowi, bogatemu w witaminę C, A, K, B2, B6, E, oraz włókna, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor i cynk, fasolka może poprawić nasz metabolizm, wpłynąć na naszą odporność, a nawet poprawić nasz nastrój! Zjadanie fasolki szparagowej to doskonały sposób, by dostarczyć naszemu organizmowi witamin i minerałów.

Podsumowując, fasolka szparagowa to warzywo o niezwykłych wartościach odżywczych. Warto zadbać o jej odpowiednie przygotowanie i czas gotowania, aby zachować jej wartości odżywcze i smak. Fasolkę można podawać na różne sposoby, a jej zawartość znakomicie wpłynie na nasz organizm i samopoczucie.