Piwo w naszym kraju jest świetnie znanym napojem alkoholowym. Z pewnością ma ono swoje grono zwolenników, także i przeciwników. Jedni doceniają je za charakterystyczną goryczkę, podczas gdy inni doceniają bukiet aromatów. Nie da się ukryć, że piwo występuje w różnych odmianach i każdą z nich cechuje całkowicie co innego. Dość dużą popularnością w naszym kraju cieszy się piwo ciemne. Jednak czym się ono charakteryzuje?

Ciemne piwo

Kolor i smak ciemnego piwa

Ciemne piwo od zawsze było polecane miłośnikom nieco mocniejszego smaku i nieco wyraźniejszej goryczki. Każdy z nas na pierwszy rzut oka, może wydać się praktycznie oczywiste to, że ciemne piwo będzie wyróżniać się kolorem. Okazuje się jednak, że może ono występować w wielu różnych barwach jak np. bursztynowa, czerwona czy brązowa. Wpływ na kolor ciemnego piwa ma przede wszystkim rodzaj użytego słodu. Śmiało można powiedzieć, że barwienie piwa jest procesem całkowicie naturalnym. Najlepsze trunki nie zawierają bowiem żadnych konserwantów, a także sztucznych barwników.

Warto wiedzieć, że w Europie (także i w Polsce) do określenia barwy piwa wykorzystuje się jednostkę EBC. Wówczas zgodnie z przyjętą skalą, ciemne piwo musi mieścić się w granicach około 35-60 EBC – im wyższa jednostka, tym ciemniejszy będzie kolor trunku. Warto również wiedzieć, że poza charakterystyczną barwą ciemne piwo ma również niezwykle charakterystyczny smak. To właśnie on przyciąga wielu zwolenników. Zwykle wskazuje się na to, że piwo ciemne jest o wiele cięższe niż jego jasna odmiana, a co więcej jest ona również bardziej wyraziste. Smakosze piwa, wyczuwają również dość wyraźną nutkę słodyczy (często schowaną pod “mocą” alkoholu) – zdarza się bowiem, że w konkretnej odmianie ciemnego piwa można wyczuć wyraźny posmak karmelu, czekolady, kawy, a także i wiśni.

Rodzaje ciemnych piw

Można wyróżnić kilka rodzajów ciemnych piw, jednak najbardziej znane w Europie są piwa irlandzkie. Występuje ono pod dźwięczną nazwą stout. To ciemne piwo produkowane jest z intensywnie prażonego słodu jęczmiennego, a także ma dość dużą zawartość chmielu. To właśnie ona odpowiada za posmak goryczki. Trunek ten wyróżnia się niezwykle ciemną barwą, która jest praktycznie czarna. Warto pamiętać, że ciemne piwo wytwarzane jest w wielu innych krajach poza Irlandią. Na największą uwagę zasługują chociażby:

  • Imperial stout – to piwo niezwykle mocne i ciemne o dość ciężkim smaku. Ma ono czekoladowy aromat i dość dużą zawartość alkoholu.
  • Milka stout – jest to dość nietypowe ciemne piwo, które ma stosunkowo dużą zawartość laktozy, a także i dużą kaloryczność.
  • Coffe stout – jest to ciemne piwo irlandzkie, które wyróżnia się przede wszystkim kawowymi nutami smakowymi. Co ciekawe można je spotkać zarówno w formie słodkiej, a także i wytrawnej.
  • Oatmeal stout – to niezwykle rzadki gatunek ciemnego piwa irlandzkiego, które zawiera dodatek owsa.

Dość popularne jest także ciemne piwo angielskie, czyli porter. Może ono występować zarówno w barwie rubinowej jak i czarnej.

Czy barwa piwa ma wpływ na kalorie?

Okazuje się, że barwa piwa ma wpływ na jego kaloryczność. Piwo ciemne jest bardziej kaloryczne od innych, jasnych napojów – wskazuje się często, że już butelka o pojemności 500 mililitrów zawiera około 340 kalorii – dla porównania butelka piwa jasnego to około 245 kalorii . Warto również wiedzieć, że ciemne piwo wyróżnia się również pokaźną zawartością żelaza, więc spożywane w odpowiednich ilościach, może mieć pozytywny wpływa na osoby, borykające się z problemem anemii.

Sposób podania

Ciemne klasyczne piwa najlepiej prezentują się w kuflu. Naczynia te mogą mieć różnorodne kształty, a także różnorodne pojemności – co więcej wykonane są one z dość grubego szkła i mają spory ciężar. Kufle świetnie podkreślają dość głęboką barwę ciemnego piwa i koncentrują jego wyjątkowy aromat. Dodatkowo ciemne piwa mogą również być podawane w szklance typu Tulipan – jest to szklanka która przypomina nieco kielich tulipana i przystosowana jest do degustacji trunku.

Ciemne piwo a jasne, które wybrać?

Wiele osób zastanawia się, które piwo wybrać: ciemne czy jasne? Otóż wiele zależy od własnych preferencji. Nie da się ukryć, że ciemne piwo wyróżnia się bardziej wyrazistym smakiem i często wyraźnie da się w nich wyczuć nutkę goryczki. Jasne z kolei mogą mieć bardziej kwiatowy bukiet aromatów. Warto również zwrócić uwagę na ewentualną kaloryczność. Osoby będące na diecie z pewnością postawią na piwa jasne, które zawierają ponad połowę mniej kalorii niż piwa ciemne. Niemniej jednak finalny wybór piwa należy zawsze do naszych indywidualnych preferencji. Jeśli cenimy sobie ciężki i dość intensywny smak, a także wyrazistą barwę, to można powiedzieć, że śmiało powinniśmy stawiać na piwa ciemne. Zaskakują one bowiem nie tylko różnorodnością barw, ale także nutami smakowymi, jakie można w nich wyczuć. Warto jednak zadbać o to, by było ono odpowiednio podane, co pomoże wyeksponować walory trunku.

5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.