Piwo jest alkoholem, po który Polacy zdają się sięgać najczęściej, toteż na rynku dostępnych jest wiele różnych gatunków, a każde województwo może pochwalić się swoim własnym browarem. Choć smaki piw mogą być absolutnie różne, to jednak trunki te dzielą się na dwa podstawowe rodzaje, czyli piwa jasne oraz piwa ciemne. Jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma typami napojów alkoholowych i co warto o nich wiedzieć? Które z nich lepiej pasuje do deserów i dlaczego dobranie odpowiedniego rodzaju jest tak istotne?

Piwo ciemne do deseru

Od czego zależy kolor piwa?

Nawet zupełny laik potrafi odróżnić jasnego lagera od ciemnego portera – wystarczy jedynie spojrzeć na kolor płynu, który znajduje się w kuflu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że te dwa rodzaje piwa także mogą różnić się od siebie barwą. Piwo jasne może być nie tylko złociste, ale również żółte lub bardzo jasne. Ciemne piwa z kolei bywają także całkowicie czarne lub kawowe, choć niektórym bliżej często do bursztynu lub brązu.

Od czego więc zależy kolor piwa? Po pierwsze od słodu używanego do warzenia napoju. Wytwarzany jest on bowiem z ziaren różnych gatunków zbóż, jednak na kolor piwa mają również wpływ drożdże oraz sam proces filtracji. Kolor trunku określają jednostki EBC, które opracowane zostały przez Europejską Konwencję Piwa. Najciemniejsze piwa mają najwyższe wartości EBC. Warto jednak wiedzieć, że skala EBC jest skalą otwartą, toteż nie istnieje jednostka wyrażająca najciemniejsze piwo – większość z nich mieści się w przedziale od 1 do 80, gdzie 80 określa piwo w kolorze niemalże czarnym. Co ciekawe, istnieje jeszcze druga skala (SRM), która służy do określania barwy piwa oraz beczki – wywodzi się jednak ona z USA i nie jest używana w Europie. Stanowi odpowiednik skali EBC.

Różnice w smaku pomiędzy piwem jasnym a ciemnym

Piwa jasne mają zazwyczaj nieco delikatniejszy skład niż piwa ciemne. Być może ma to związek z tym, że cieszą się one większą popularnością wśród polskich konsumentów. Zimny lager jest szczególnie popularny latem ze względu na swoje działanie orzeźwiające. W piwach ciemnych z kolei często wyczuwa się jednak nieco cięższe akcenty, a także nuty karmelowe czy kawowe. Niezależnie jednak od rodzaju, piwa te występują w różnych smakach – także tych nawiązujących do owoców lub miodu. Co ciekawe, piwa jasne i ciemne często mają różną zawartość kalorii – jasne ma ich zauważalnie mniej. Kolor piwa nie ma jednak nic wspólnego z zawartością alkoholu – niektóre ciemne piwa są znacznie mocniejsze od jasnych, choć bywają i takie, które są wyraźnie słabsze. Na jego zawartość wpływa przede wszystkim ilość ekstraktu, czyli cukru pochodzącego ze słodów podczas zacierania. Sam ekstrakt z kolei w żaden sposób nie oddziałuje na kolor piwa.

Warto także wiedzieć, że nie powinno się oceniać piwa po jego kolorze – zdecydowanie ważniejszy jest smak oraz uczucie, jakie pozostawia po sobie w ustach.

Piwo jasne i ciemne

Piwo a potrawy – jak podawać?

Piwo, niezależnie od tego czy jasne, czy ciemne, podawać można z wieloma różnymi potrawami. Zasady, jakie obowiązują przy doborze tego napoju do dań, są znacznie mniej “sztywne” niż te, które dotyczą win. Koniecznie jednak pamiętać należy o dwóch podstawowych praktykach.

W przypadku chęci użycia piwa, jako “dopełnienia” powinno się szukać podobnych cech potrawy i dobranego do niej piwa – celem jest bowiem osiągnięcie harmonii smaków i aromatów. Do dań lekkich powinno się wybierać adekwatne napoje, czyli najlepiej także lekkie, a do dań mocnych, pikantnych, słonych lub tłustych – piwo gorzkie (świetnie sprawdzą się między innymi portery) o mocnej goryczce i wyraźnym smaku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby brać pod uwagę także znacznie bardziej szczegółowe cechy trunku, takie jak zawartość alkoholu czy obecność nut owocowych lub słodyczy.

Z kolei dla wielbicieli ciekawych, nieoczywistych połączeń doskonała może okazać się zasada kontrastu, która pozwala łączyć pozornie sprzeczne smaki. Według niej dobrze przyprawione danie powinno być połączone z bardzo gorzkim, intensywnym piwem. Desery natomiast będą doskonale współgrać z nutami palonymi, przywodzącymi na myśl słodycz miodu i karmelu. Wyrazisty smak potrawy przełamuje również mocne nagazowanie piwa. Istotny jest też moment podania napoju alkoholowego. Na przystawki polecane jest piwo lekkie, gazowane i orzeźwiające. Z kolei trunki o pełnym smaku dobrze sprawdzą się podane z deserami, zwłaszcza czekoladą, gdzie jej gorzki smak oraz chmielowe nuty piwa stanowić będą idealne połączenie.

Piwo a słodkie potrawy – jak odpowiednio je połączyć?

Deser stanowi dla wielu ulubioną część posiłku – szczególnie, jeśli podany jest z odpowiednio połączonym piwem. Najprostszą zasadą, o której powinno się wiedzieć, jest ta mówiąca o tym, że potrawy niesłodkie należy podawać z napojami niesłodkimi, natomiast potrawy słodkie – z napojami słodkimi. W ten sposób łączyć można także wina – do słodkich deserów świetnie wkomponują się mocne słodkie lub półsłodkie wina deserowe, które charakteryzują się dużą zawartością alkoholu – mowa tutaj o przedziale od 14 do 22%. W przypadku piw dobrym wyborem będą koźlaki, stouty, a także portery, które są piwami mocnymi z bardzo rozbudowanym bukietem smakowo-zapachowym. Portera powinni także wypróbować miłośnicy mięs z dodatkiem owoców i czekolady, lodów (ale nie owocowych), puddingów z bakaliami i wszelkich cięższych deserów. Z kolei koźlaki, słodsze i esencjonalne, świetnie sprawdzą się z deserami – także tymi o niekonwencjonalnych smakach. Mowa tutaj na przykład o cieście czekoladowym z chili lub placku dyniowym z cynamonem.

Podając ciemne piwo z gorzką czekoladą, można uzyskać wyjątkowo ciekawy efekt smakowy, bowiem zarówno jeden produkt, jak i drugi posiada w sobie goryczkę – w przypadku czekolady pochodzi ona z ziaren kakaowca, a w przypadku piwa – z chmielu. W takim deserze i trunku nie brakuje także odpowiedniej dawki słodyczy. Jej obecność w piwie spowodowana jest zawartością niesfermentowanych cukrów wymytych ze słodu.

Podsumowując – do deserów najlepiej sprawdzają się trunki o bogatym i pełnym smaku, a także nieco wyższej zawartości alkoholu, bowiem wynoszącej powyżej 6%. Należy jednak pamiętać, że wybór odpowiedniego piwa zależy przede wszystkim od preferencji osób, które będą je spożywać. Jeśli więc ma się taką chęć, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby bardzo słodki deser zapijać łagodnym, kontrastującym piwem. Dobrym sposobem jest także eskerymentowanie – dzięki niemu można nie tylko poznać swoje upodobania, ale także znaleźć ciekawe połączenia smakowe.

5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.