Piwo w Polsce jest jednym z najpopularniejszych trunków. Nie da się ukryć, że piwoszy nie brakuje, a co więcej potrafią oni bez zająknięcia wyrecytować różnice między poszczególnymi gatunkami tego trunku. Rynek piwny w Polsce rozwija się dość prężnie i z pewnością daje ogromne możliwości wyboru. Jednak jakie są podstawowe gatunki piwa w Polsce i od czego zależy sam gatunek piwa?

Rodzaje piwa w Polsce

Podstawowe gatunki piwa w Polsce: ale i lager

Dwa, najpopularniejsze gatunki piwa w naszym kraju to bez wątpienia lagery oraz ale. Piwa te są doceniane ze względu na swoją aromatyczność oraz ponadprzeciętne walory smakowe. Okazuje się, że proces tworzenia klasycznych lagerów zajmuje o wiele więcej czasu, jeśli porównamy to do tworzenia piwa ale. Co więcej, warto podkreślić, że lagery tworzy się z wykorzystaniem znacznie niższej temperatury, która oscyluje w granicach od 5 do 13 stopni Celsjusza. Do różnic między tymi gatunkami piwa można zaliczyć również fakt, że w przypadku lagerów, zbiorniki fermentacyjne są zamykane, a na ich dno ma kształt stożka i to właśnie tam osadzają się drożdże – piwa typu lager są produktami dolnej fermentacji.

Ale to również drugi, popularny gatunek piwa w naszym kraju. Można powiedzieć, że w przypadku tych napojów alkoholowych, cały proces fermentacji jest niezwykle szybki, a także intensywny. Odbywa się on także w znacznie wyższych temperaturach, które wynoszą od 15 do 25 stopni Celsjusza. Piwa ale to piwa górnej fermentacji – drożdże zbierają się na powierzchni zbiornika do fermentacji.

Od czego zależy gatunek piwa?

Wiele osób może się zastanawiać, od czego tak właściwie zależy sam gatunek piwa. Otóż można śmiało wskazać kilka czynników, które są jednocześnie niezwykle różnorodne. Nie tylko gatunki piwa, ale także wszelkich innych rodzajów alkoholi są warunkowane przez szereg wyznaczników. Po pierwsze można wskazać na wspomniany już rodzaj fermentacji. W przypadku piw wyróżnia się zarówno fermentację górną, w której drożdże gromadzą się na powierzchni zbiornika fermentacyjnego, ale także i fermentację dolną, w przypadku której drożdże te osadzają się na dnie. Co więcej wiele zależy również od samej technologii produkcji. Niektóre piwa wymagają np. dłuższego leżakowania, a także określonego sposobu w jaki zostają one ułożone.

Kolejnym czynnikiem, który z pewnością determinuje gatunek piwa są również surowce, które wykorzystane zostały do jego produkcji. Wyróżnić można bowiem różne gatunki chmielu, różnego rodzaju drożdże, a także słodu. Ważny jest również odczyn pH, a nawet i sama intensywność goryczki. Jak widać gatunek piwa jest uzależniony od wielu zmiennych. Nie sposób pominąć faktu, że na całościowy profil smakowo aromatyczny piwa, a dokładniej konkretnego gatunku tego napoju alkoholowego, wpływ będzie miał sam słód. Warto zauważyć, że do wyrobów złocistych piw stosuje się:

  • słód pszeniczny
  • słód karmelowy
  • słód jęczmienny
  • słód palony

Co za tym idzie, to właśnie od tej kompozycji zależy w dużej mierze ogólny smak piwa. Nie mniejsze znaczenie ma również sam rodzaj chmielu, a także jego jakość. Analogicznie można powiedzieć, że im więcej chmielu zostanie wykorzystane do produkcji konkretnego gatunku piwa, tym zyska on o wiele bardziej intensywniejszy, ziołowy smak oraz aromat, a także o wiele dokładniej będzie można wyczuć w nim goryczkę.

Popularne piwa sklepowe

Piwa dostępne na sklepowych półkach z pewnością trafiają w gusta każdego piwosza. Jednak jakie rodzaje piw sklepowych są najpopularniejsze? Otóż można wymienić:

  • Pilsner Urquell – jest to klasyka polskiego piwa. Wyróżnia się ono dość delikatnym smakiem oraz wyrazistym aromatem.
  • CORONA Extra – piwo to jest niezwykle delikatne, zwykle jednak dostępne jest ono w niewielkiej butelce.
  • Żywiec biały – to piwo również niezwykle delikatne, w którym praktycznie nie da się wyczuć posmaku goryczki.
  • Heineken – to piwo zyskało sobie ogromną popularność. Nie da się ukryć, że ma ono ciekawe walory smakowe i aromatyczne, a na końcu można również wyczuć delikatną nutkę goryczki..
  • Książęce pszeniczne – tego typu piwo jest zaliczane do piw delikatnych, a jego smak jest wyjątkowo słodkawy.
Oceń: post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.