Piwo jest jednym z najpopularniejszych napojów procentowych w naszym kraju. Zwykle doceniany jest jego smak z nutką lekkiej goryczki, a także sposób, w jaki napój ten może nas orzeźwić w letnie, upalne dni. Oczywiście smakosze piwa są wstanie bez zająknięcia wymienić różnice pomiędzy poszczególnymi ich rodzajami. Niemniej jednak w profesjonalnym piwowarstwie, bardzo często stosuje się określenia: “fermentacja górna” i “fermentacja dolna”. Każdemu z nas z pewnością wydają się one mocno skomplikowane. Tak więc jakie są podstawowe różnice pomiędzy tymi rodzajami fermentacji?

Piwo w restauracji

Dlaczego występuje rozróżnienie na fermentację górną i fermentację dolną?

Wiele osób może zastanawiać się, z czego wynika samo rozróżnienie na te dwa rodzaje fermentacji. Otóż wcale nie trzeba się tu doszukiwać zbyt skomplikowanych rozwiązań. Rozróżnienie bierze się przede wszystkim od specyfikacji drożdży używanych do produkcji piwa. Każda z grup może wymagać zupełnie innych warunków, co z kolei determinuje powstanie innego rodzaju piwa. Fermentacja góra i dolna stanowią niezwykle ważne rozgraniczenie. Dlaczego? Otóż śmiało można powiedzieć, że to właśnie dwie fermentacje spowodowały podział na dwie gałęzie całego piwowarskiego świata. Dzięki nim można rozróżnić konkretne piwne style- w przypadku tych, które pochodzą z droższy dolnej fermentacji używamy określenia “Lagery”, zaś w przypadku piw z drożdży z górnej fermentacji, używamy określenia “Ale”

Góra fermentacja- czym się charakteryzuje?

Mówiąc o górnej fermentacji, mamy oczywiście na myśli specyficzny rodzaj drożdży do produkcji piwa. Istnieją one w świecie piwowarskim już od bardzo dawna. Ich cechą charakterystyczną jest fakt, że pracują one jedynie w wyższych temperaturach rzędu około 15-25 stopni Celsjusza. Wówczas podczas produkują one piwo dość szybko, a co więcej, dzięki pracy tych drożdży w piwie pojawia się wiele pożądanych związków smakowych i aromatycznych. Górna fermentacja stosowana jest w stoutach dawnych i tradycyjnych piwach, a także piwach pszenicznych. Jednak skąd wzięło się samo określenie “górna fermentacja”? Otóż pojawiło się ono w nawiązaniu do specyficznego zachowania drożdży. Okazuje się, że podczas procesu fermentacji przez cały czas unoszą się one na powierzchni beczki, a dzięki temu tworzą spektakularną pianę.

Nie da się ukryć, że drożdże z górnej fermentacji znacznie wpływają na aromat i smak gotowego już piwa. Wzbogacają go one bowiem o przyprawowe, korzenne i kwiatowe nuty. Zdarzają się również obecności w piwie kwiatowych i owocowych posmaków. Takie nuty z pewnością mogą być zaskakujące, jednak powstały one w całkowicie naturalny sposób w wyniku pracy drożdży górnej fermentacji. Śmiało można powiedzieć, że takie piwa stają się nie tylko bogatsze pod względem smaku, ale także i aromatu. Powinno się je serwować w odpowiednim szkle i temperaturze.

Najpopularniejsze piwa górnej fermentacji

Piwa górnej fermentacji są doceniane na całym świecie i posiadają szerokie grono zwolenników. Do najpopularniejszych napojów górnej fermentacji możemy zaliczyć:

  • Pale Ale – to piwo górnej fermentacji o brawie zbliżonej do bursztynu.
  • Barley Wine – to dość mocna odmiana piwa górnej fermentacji, o zawartości alkoholu od 7 do 12%.
  • Mild Ale – to piwo dla osób, które kochają bogaty bukiet smaków. Jest to piwo łagodne pod względem goryczki.
  • Dry Stout – to ciemne piwo, które również zachwyca bogactwem smaków. Swoją goryczkę zawdzięcza palonemu słodowi.

Górna fermentacja

Zdjęcie prezentuje jak wygląda górna fermentacja

Czym wyróżnia się dolna fermentacja?

Dolna fermentacja to proces w którym droższe opadają na samo dno fermentora. Co więcej, drożdże dolnej fermentacji zwykle pracują w nieco niższych temperaturach rzędu około od 5 do 15 stopni Celsjusza. Piwo dolnej fermentacji wymaga więc do produkcji specjalnych warunków. Niezbędne okazują się głębokie i chłodne piwnicze lub profesjonalny sprzęt chłodniczy. Piwo to jest niezwykle czyste pod względem aromatu, a dzieje się tak z uwagi na to, że drożdże dolnej fermentacji produkują minimalną ilość związków aromatycznych. Już po pierwszym łyku lagera można wyraźnie wyczuć nutkę chmielu i słodu. Co ciekawe w świecie piwowarstwa metoda dolnej fermentacji nie pojawiła się tak dawno. W 1883 roku po raz pierwszy odkryto specyficzny rodzaj drożdży, a lagery bardzo szybko zyskały sobie szerokie grono zwolenników. Dolna fermentacja jest procesem dłuższym, jednak o wiele spokojniejszym, a także musi się ona odbywać przy obecności dodatkowego kroku, którym jest lagerowanie. Polega on na dojrzewaniu piwa przez dość długi czas w niskiej temperaturze.

Najpopularniejsze piwa dolnej fermentacji

Piwa dolnej fermentacji zyskały sobie tak ogromną popularność, ze względu na czysty aromat. Choć wiele osób zauważa, że nie dysponują one tak bogatym bukietem smaków, to jednak niektórzy traktują to jako dodatkową zaletę tego napoju. Wśród najpopularniejszych piw dolnej fermentacji możemy wyróżnić:

  • Portery Bałtyckie – są to piwa niezwykle aromatyczne i cechuje je całkiem interesujący bukiet smakowy.
  • Bock – to z kolei dość mocne i ciemne piwo o mocnym aromacie.
  • Pilznery – to również dość popularne piwa dolnej fermentacji. Są to piwa niezwykle mocne, a jednocześnie klarowne.
5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.