Historia warzenia piwa w Polsce ma długą, sięgającą średniowiecza tradycję. Złocistym trunkiem raczyli się już dawni Słowianie, a o jego walorach wspominali w swoich annałach kronikarze z Gallem Anonimem na czele. Popularność warzonego piwa od kilkunastu lat przeżywa w Polsce prawdziwy renesans, o którym świadczy coraz większa liczba niezależnych browarów łączących tradycję wytwarzania piwa z nowoczesnością stylów. Każdy, kto raz spróbuje tego rodzaju trunków, niechętnie będzie wracać do powszechnie znanych ze sklepowych półek marek.

Piwa rzemieślnicze warzy się w niewielkich, niezależnych browarach bazujących na wiedzy i doświadczeniu pasjonatów browarnictwa. Zalety rozpoczętej około 2011 roku piwnej rewolucji szybko docenili konsumenci – piwa rzemieślnicze szturmem zdobyły serca miłośników piwa i opanowały krajowy rynek. Świadczą o tym nawet bogato zaopatrzone półki supermarketów przyciągające wzrok wyróżniającą się, niebanalną szatą graficzną etykiet piwa kraftowego. Tego określenia używa się zamiennie w stosunku do trunku rzemieślniczego. Pochodzący z języka angielskiego termin „kraft” oznacza „rzemieślniczy”, „rzemiosło” i kojarzy się wytwarzaniem produktów o wysokich walorach użytkowych. Takimi produktami nastawionymi na niepowtarzalny smak i wysoką jakość są niewątpliwie piwa rzemieślnicze, które różnią się między sobą odrębnością stylu, indywidualnym smakiem, stopniem goryczy czy zawartością alkoholu.

Piwo kraftowe na konkursie

Czym się różni piwo kraftowe od zwykłego?

Czy wiecie z czego powstaje piwo? W procesie wytwarzania złotego trunku powinno się korzystać z naturalnych surowców piwowarskich takich jak woda, która stanowi 90% całości, słód jęczmienny, drożdże i chmiel. Obowiązkowym składnikiem, z którym kojarzy nam się wytwarzanie piwa, jest chmiel. Dla części konsumentów to wdzięczne pnącze o zebranych w zielone szyszki kwiatostanach jest wręcz symbolem złocistego napoju. Mimo że chmiel nie odgrywa w procesie warzenia piwa kluczowej roli, jest odpowiedzialny za specyficzną goryczkę, smak i aromat.

Tymczasem w piwach produkowanych masowo przez wielkie koncerny, chmiel jest wykorzystywany minimalistycznie lub wcale. Mniejsze znaczenie ma również jakość piwa – smak większości dostępnych gatunków piw wytwarzanych na skalę przemysłową schlebia gustom przeciętnego konsumenta i specjalnie nie różni się od siebie. Jakość to jedna z podstawowych cech odróżniających produkty dużych koncernów i browarów rzemieślniczych. Potężne kompanie piwowarskie wypuszczające co roku na rynek miliony litrów piwa, minimalizują koszty produkcji, dodając tańsze zamienniki naturalnych produktów: okryty złą sławą syrop glukozowo-fruktozowy, przeciwutleniacze, syntetyczne barwniki, a słód zastępują grysem kukurydzianym i ryżem. Trunki rzemieślnicze to przede wszystkim pozbawiony konserwantów, naturalny skład i produkcja oparta na tradycyjnym procesie warzenia i fermentacji.

Piwo kraftowe = piwo premium

Te cechy sprawiają, że piwa kraftowe można traktować jako napitek klasy premium, który od tradycyjnych, masowo produkowanych napojów wyróżniają bogatsze walory smakowe i aromaty oraz autorskie, oryginalne receptury wpływające na wyjątkowość piw rzemieślniczych. Dzięki temu mogą one z powodzeniem sprostać oczekiwaniom najbardziej wybrednych koneserów złotego trunku.

Wysoką jakość rzemieślniczych piw doceniają nie tylko wymagający beer geekowie, ale i szefowie kuchni, coraz chętniej serwujący je w swoich restauracjach. Mimo że popularne „jasne pełne” wypuszczane na rynek przez wielkie koncerny jest wciąż jednym z popularniejszych piw wybieranych przez Polaków, warto sięgnąć po produkt, który będzie nas kusił nie tylko niższą ceną, ale przede wszystkim walorami smakowymi.

Wyższą cenę kraftowego napoju uzasadnia jego jakość, często starannie dobrany rodzaj butelki czy design etykiety. Piwa kraftowe obejmują ogromną ilość gatunków. Bogatszy smak mogą nadawać im dodatki nietypowych składników, takich jak ekstrakty owoców tropikalnych i cytrusów. Do najpopularniejszych rzemieślniczych gatunków należą: pierwsze kraftowe piwo w historii, mocno chmielone i bardzo aromatyczne IPA (India Pale Ale) o żywiczno-owocowych nutach, które swoją nazwę zaczerpnęło od stylu piwa transportowanego przez Brytyjczyków do Indii, cytrusowe, mocno goryczkowe piwo AIPA (American India Pale Ale) będące symbolem piwnej rewolucji.

Mniej goryczki zawiera Milk Stout z aromatem czekolady i kawy oraz subtelnymi nutami mleka lub słodkiej śmietanki. Miłośnicy piw pszenicznych mogą rozsmakować się w belgijskim Witbier o wyjątkowo jasnej barwie i aromacie podkręconym skórką pomarańczy i kolendrą. Ostatnie lata, pomimo spadku całkowitej produkcji piw, przynoszą wzrost produkcji browarów rzemieślniczych w Polsce, które dbają, aby ich oferta odznaczała się coraz większą różnorodnością. Obok flagowych produktów, dzięki niesłabnącej kreatywności piwowarów, zwolennicy złotego trunku wciąż mogą odkrywać nowe, innowacyjne smaki.

5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.