Ostatnie lata to czas w którym szczególnie dobrze rozwija się branża piwna, co można zaobserwować po nowych, stale pojawiających się na sklepowych półkach piwach kraftowych z małych, regionalnych browarów. Kolorowe etykiety, ciekawe kompozycje smakowe i niezliczone rodzaje piw rzucają się w oczy coraz częściej podczas wybierania piwa na wieczór, spotkanie bądź imprezę. Wiele z nich posiada oznaczenia, które niekoniecznie wydają się oczywiste. Jednym z nich jest tajemniczy napis IBU na etykiecie, a po nim jakieś liczby. Co oznacza skrót IBU?

Piwo i pomiar IBU

Czym jest IBU?

Najprostszymi słowami można powiedzieć, że skala IBU informuje nas, jaki poziom goryczki charakteryzuje wybrane piwo.

Bardziej specjalistycznie rzecz ujmując, IBU to skrót od International Bitterness Units, czyli międzynarodowe jednostki goryczy. Określają one poziom, a w zasadzie stopień nachmielenia piwa. Wyznacza się go laboratoryjnymi metodami analitycznymi, czyli za pomocą chromatografii cieczowej (HPLC), która pozwala na określenie zawartości izo-α-kwasów, które występują naturalnie w szyszkach chmielu.

1 IBU odpowiada jednemu miligramowi tych substancji w jednym litrze piwa.

Jak wygląda skala IBU?

Wiedząc już jaką informację niesie ze sobą ten skrót, warto wspomnieć o tym jaka jest skala IBU, jak duża może być i jakie walory smakowe charakteryzuje określone nią piwo.

Skala IBU zaczyna się przeważnie od 5, 8, w zależności od tego z jakim stylem piwa mamy do czynienia. Oznacza piwa o najmniejszej zawartości goryczy. Piwa które zaczynają się od takich wartości to najczęściej gatunki pszeniczne. Dla człowieka słabo wyczuwalna goryczka zaczyna się od IBU około 8 – 10.

Natomiast maksymalne wartości IBU jakie jest w stanie wyczuć człowiek, to piwa oznaczone 120 – 130 IBU. Mogą to być np. piwa z gatunku India Pale Ale. Są oczywiście trunki nachmielone o wiele bardziej. Mogą one mieścić się w skali na poziomie nawet i 180 IBU, jednak dla człowieka nie będzie odczuwalnej różnicy pomiędzy 130 czy 150 IBU, a nawet 180. Dzieje się tak zwyczajnie dlatego, że nasze kubki smakowe nie są w stanie wyczuć już większej goryczy. Takie piwo będzie po prostu bardzo gorzkie. Chociaż, oczywiście, każda osoba może odczuwać smak nieco inaczej.

Podsumowując, skala IBU kształtuje się z reguły od 5 – 120/130. Na jej początku będą mieściły się piwa o najsłabszej goryczy, na jej końcu piwa konkretnie już gorzkie. Są jednak rekordziści! W Polsce wyprodukowano piwo o IBU 1000, a na świecie pierwsze miejsce w goryczy zajmuje trunek o IBU 2600. Chociaż są to oczywiście tylko rekordowe liczby, gdyż człowiek nie jest w stanie rozróżnić ich smakowo.

Skala poglądowa:

0-20 IBU – goryczka bardzo niska, niemal niewyczuwalna.

21-40 IBU – goryczka jest niska, ale zaczyna już być wyczuwalna.

41-60 IBU – średnia gorycz, od razu można wyczuć jej wspaniały smak.

61-80 IBU – mocny smak goryczy.

80+ IBU – bardzo odczuwalna gorycz. Występuje w mocno chmielonych piwach. Dla smakoszy lubiących goryczkę w piwie.

Czy warto się kierować skalą IBU przy wyborze piwa?

Odpowiedź na to pytanie mogłaby być dość kolokwialna: “i tak, i nie”. Dlaczego?

Ponieważ jeśli mamy już swoje ulubione, koncernowe trunki, po które zawsze sięgamy, niezależnie od okazji, nie chcemy tego zmieniać ani próbować piw kraftowych, to skala ta ma niewielkie znaczenie. Może stanowić jedynie jakąś dodatkową informację, ciekawostkę. Przecież i tak dobrze wiemy, czy takie nachmielenie danego piwa nam odpowiada.

Jeżeli natomiast chcemy trochę poeksperymentować, spróbować czegoś nowego, to browary wytwarzające piwa kraftowe oferują nam spore możliwości. Wtedy skala IBU jest wartą wzięcia pod uwagę informacją. Może być tak, że definitywnie chcemy uniknąć picia gorzkiego piwa. Mamy niską tolerancję na uczucie goryczki, nie smakuje nam, dlatego będziemy wybierać tylko piwa o niskim IBU. Ale z drugiej strony, specjalnie można próbować wybierać piwa o wysokim IBU, aby zobaczyć jak smakują, jaka gorycz będzie dla nas granicą, a może czystą przyjemnością dla kubków smakowych. Każdy człowiek ma trochę inną tolerancję na dany smak, jeden może nie przepadać za gorzkim posmakiem, a drugi go uwielbia. Jest to całkowicie normalne, dlatego warto w tym wypadku kierować się skalą IBU wybierając piwo dla siebie.

Przede wszystkim dobrze jest mieć świadomość czym jest IBU i jaką informację nam daje, ponieważ dzięki temu można wybrać piwo, które najbardziej będzie odpowiadało naszym preferencjom.

5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.