Czym jest brewkit

Brewkit jest to półprodukt pozwalający na samodzielne uważenie piwa –  ma on postać gęstego, nachmielonego syropu. Składa się on zazwyczaj z brzeczki, którą producent wcześniej nachmielił, z tego półproduktu została również uprzednio odparowana woda. Rozwiązanie to ani nie jest czasochłonne, ani nie wymaga dużej inwestycji pieniężnej. Produkt ma formę umieszczonego w puszce ekstraktu oraz dołączonych do niej drożdży, wraz z instrukcją wyjaśniającą całą procedurę warzenia.

Brewkit może być uzupełniony cukrem lub wymagać samodzielnego dodania tego składnika (lub innych) pozwalających na zapoczątkowanie procesu fermentacji, takich jak: glukoza, czy ekstrakt słodowy. Rozwiązanie to cechuje się również prostotą, dlatego nawet laik nie powinien mieć problemu z przygotowaniem piwa w ten sposób. Ten ekstrakt słodowy to idealne rozwiązanie dla amatorów piwowarstwa, którzy chcieliby przygotować własne piwo w warunkach domowych.

Piwo kraftowe

Krótka historia brewkitów

Choć na świecie pierwsze brewkity pojawiły się już w drugiej połowie XX wieku, w Polsce wynalazek ten jest stosunkową nowością. Brewkit pojawił się w naszym kraju za sprawą Domu Piwa Grossman, który zapoczątkował dystrybucję produktu na początku XXI wieku. Obecnie konsument ma dostęp do szeregu różnych brewkitów odpowiadającym odmiennym gatunkom piwa. Można w ten sposób uważyć zarówno, takie piwa jak lager, jak i stanowiących propozycje dla nieco bardziej zaawansowanych miłośników piwowarstwa APA.

Najkorzystniejszą propozycją dla początkujących piwowarów będzie wykorzystanie brewkitu do wytworzenia piwa górnej fermentacji. Jest to związane z możliwością zajścia procesu fermentacji w temperaturze z przedziału 14-25 °C. Przy doborze rodzaju piwa, które ma być stworzone, warto wziąć pod uwagę temperaturę w budynku mieszalnym, która będzie zależna od pory roku. Sugerowanymi piwami do wytwarzania latem są Piwa Ale. Z kolei warunki panujące zimą będą sprzyjały stworzeniu Lagerów, w których proces fermentacji zachodzi przy nieco niższej temperaturze. Takie warunki można bez problemu odtworzyć w domowych warunkach.

Jak zrobić piwo z brewkitu?

Przygotowanie piwa z brewkitu jest stosunkowo prostym procesem, którym podołać może każda osoba mająca dostęp do składników oraz instrukcji warzenia. Pierwszym krokiem w procesie przygotowywania piwa będzie przygotowanie stanowiska pracy. Powinny się tam znajdować najpotrzebniejsze przedmioty pozwalające przeprowadzić proces warzenia, do których można zaliczyć:

  • garnek o sporej pojemności, (np. 30l)
  • mieszadło,
  • fermentator,
  • kubek,
  • środek do dezynfekcji (np. OXI)

Po procesie fermentacji (po 14 dniach), przydadzą się takie produkty jak:

  • preferowana ilość butelek, (zazwyczaj 46 butelek w momencie rozlewu 23 l piwa)
  • kapsle,
  • kapslownica,
  • środek do dezynfekcji (np. OXI).

1. Przygotowujemy Ekstrakt

Całą puszkę brewkitu wkładamy do gotującej się wody na około 3-5 min w celu podgrzania zawartości – podgrzewając puszkę, ekstrakt zrobi się luźniejszy i prościej będzie go przelać do garnka.

W osobnym garnku grzejemy 2 litry wody i dodajemy 1 kg cukru (w przypadku w którym, brewkit tego wymaga). W momencie w którym zauważymy, że cukier się rozpuścił, dodajemy zawartość naszej puszki. Całość dokładnie mieszamy i czekamy aż do zagotowania – po zagotowaniu, odstawiamy garnek do chłodzenia.

2. Przygotowujemy fermentor

Przed przelaniem zawartości naszego garnka do fermentora, musimy go dokładnie umyć. Oprócz przemycia ciepłą wodą, warto także przepłukać go odpowiednią substancją chemiczną np. my osobiście stosujemy takie środki jak Nadwęglan Sodu – OXI.

Uwaga! W procesie warzenia piwa, najważniejsza jest higiena – zawsze dbaj aby sprzęt, butelki i kapsle były czyste i uprzednio odkażone.

W momencie w którym nasz ferementor został odpowiednio wyczyszczony, przelewamy zawartość naszego garnka do środka i uzupełniamy go wodą do 23l – woda może być „mineralna”, czysta z baniaków (5l baniak).

Po dolaniu wody do 23l, czekamy aż nasza brzeczka (zawartość garnka) ochłodzi się do temperatury pokojowej 20-25 [°C]. Dopiero do tak ochłodzonej brzeczki, należy dodać drożdże piwowarskie (dołączone do puszki z brewkitem).

Dobrą praktyką jest, aby wcześniej rozpuścić drożdże w przygotowanej, ostudzonej wodzie i pozostawić je na około godzinę pod przykryciem. Dopiero po tym czasie przelać je do ostudzonej brzeczki i co ważne zamieszać.

Po przelaniu i wymieszaniu drożdży piwowarskich, zamykamy nasz fermentor.

Jak nie popełnić błędu w końcowym etapie wytwarzania piwa?

Aby fermentacja przebiegła zgodnie z planem należy pamiętać o szczelności zamknięcia oraz pozostawieniu fermentatora w temperaturze pokojowej. Okres fermentacji oraz klarowania piwa powinien trwać minimum 7 dni. W sytuacji, w której okaże się, iż bailing brzęczki przekracza 15 °, należy odczekać jeszcze 3 dni. Po odczekaniu odpowiedniej ilości czasu młode piwo gotowe jest do butelkowania.

W pierwszej kolejności musimy zadbać o dezynfekcję naszych butelek. Następnie do każdej butelki 0,5l piwa wsypujemy ok. 4 g cukru lub  glukozy, następnie zalewamy butelki nie pod kurek. Po przelaniu młodego piwa można zakapslować butelki zdezynfekowanymi kapslami. Butelki te powinny pozostać w temperaturze pokojowej przez 3-5 dni, a następnie przeniesione w możliwie chłodne i zaciemnionym pomieszczenie na okres 7-14 dniu (lub dłużej).

Higiena podczas pracy z piwem

Dlaczego dezynfekcja jest tak ważna podczas produkcji piwa? Podczas pracy z piwem oraz przygotowywaniu brewkitu niezwykle ważne jest zachowanie odpowiedniej higieny. Odpowiednia dezynfekcja elementów pozwoli uchronić ostateczny produkt od ewentualnego skażenia. Dezynfekcja jest bardzo istotnym elementem podczas pracy z piwem, ponieważ warunkuje ona powodzenie całego przedsięwzięcia. Najistotniejsze będzie zachowanie procedur sanitarnych podczas butelkowania i korkowania. Ponieważ w tym momencie nie da się już uratować efektów pracy i można zmierzyć się z tak negatywnymi skutkami zdążenia, jak wysadzenie zawartości butelki po otwarciu bądź najmniejszym uderzeniu – dlatego tak istotne jest warzenie zgodnie z instrukcją i zastosowanie substancji dezynfekującej.

Oceń: post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.