IPA to skrót od stylu piwnego popularnego w Ameryce czyli India Pale Ale. W raz z rozwojem piwowarstwa kraftowego w Polsce zyskał on ogromną popularność. Jeżeli rozłożylibyśmy nawę IPA na czynniki pierwsze oznaczałaby ona: India – przeznaczone na indyjski rynek, Pale – jasne, Ale – piwo fermentacji górnej

Piwo IPA

Historia piwa IPA

Istnieje kilka teorii na temat historii powstania tego gatunku piwowarskiego. Najpopularniejsza z nich mówi o tym, że IPA zostało stworzone dla wojsk brytyjskich, stacjonujących na obszarze kolonii indyjskich. Indie w tamtym czasie nie były znane z produkcji piwa, żeby zapewnić je żołnierzom, musiało wiec być transportowane z Wysp Brytyjskich. Czas trwania tego rodzaju podróży dochodził do miesiąca, a ze względu na wysoką temperaturę pojawił się problem z jego psuciem. Aby piwo miało lepszą trwałość brytyjski browarnik Hodson, zaczął dodawać do piwa większych ilości mającego właściwości konserwujące chmielu. Nowy typ piwa bardziej przypadł do gustu dowódcom i klasie wyższej, charakteryzowało się intensywnymi właściwościami orzeźwiającymi. Początkowo piwo tego typu nazywane było opisowo jako Pale Ale dostosowane do Indyjskiego klimatu. Używany dziś skrót został wtedy zastosowany jako zabieg marketingowy, dzięki którem trunek został zpopularyzowany. Istnieją jednak doniesienia na temat tego, że IPA zostało stworzone przez grupę brytyjskich browarników i zostało rozpromowane w Indiach już w 1784 roku. Natomiast piwem, które było najpopularniejsze wśród żołnierzy brytyjskich w Indiach był ciemny porter.

Styl i charakter IPA

Ogólne wrażenie jakie odczuwane jest po skosztowaniu piwa to wytrwane orzeźwienie, wyczuwalny jest chmielowy charakter i silny aromat. W smaku na pierwszy plan wybijają się nuty chmielu i cytrusów uzupełnione akcentem owocowo-żywicznym. Wyczuwalna jest również delikatna słodowość. Słodycz i goryczka zależne są od konkretnej wersji trunku. Barwa piwa IPA przechodzi od żółtej do jasnopomarańczowej. W zależności od metody i ilości dodanego chmielu może być w pełni klarowne lub zupełnie nieprzezroczyste, najczęściej jest lekko zamglone. IPA ma intensywny chmielowy aromat z dużą nutą cytrusów, mango i owoców tropikalnych. Piwo to swojego charakteru nie zawdzięcza dodatkowi soków czy cukru, ale naturalnym właściwościom zastosowanych składników i sposobowi ważenia.

Odmiany IPA

Ipa posiada kilkanaście różniących się od siebie podgatunków. Najczęściej spotykanymi są Hazy IPA, bardzo mało klarowne, matowe, mętne piwo długo oddziałujące na kubki smakowe, Session IPA, wyjątkowe w tym typie ze względu na niską zawartość alkoholu, DDH IPA, chmielone podwójnie metodą na zimno, wyróżnia się z tego względu wysoką goryczką, Sour IPA – letnie, kwaśne, z nutą białych owoców cytrusowych, NEIPA – soczyste, z mniejszym poziomem goryczki, bardzo mętne oraz Black IPA ciemno palone, gorzkie i żywicze. Przedrostki piwa IPA wynikają z rodzajów stosowanych w ich produkcji chmieli. Główne linie dzielą piwo pod kątem pochodzenia chmielu na angielskie, amerykańskie, nowo zelandzkie czy belgijskie (ono akurat dostało nazwę nie od użytego w nim chmielu lecz zastosowanych drożdży).

Obecnie dostępne na rynku IPY znacząco różnią się od swojego pierwowzoru. Modny styl stał się doskonałą przestrzenią dla piwnych eksperymentów.

Piwa IPA dostępne w Polsce

Double IPA – Browar Cieszyn

Dzięki nowofalowym odmianom chmielu takim jak Chinook, Simcoe i Citra, wyczuwalne w nim są aromaty cytrusów, ananasa, liczi oraz marakui. Wysoki poziom goryczki jest równoważony przez bogatą słodowość. Zawartość alkoholu wynosi 8 procent, a zalecana temperatura serwowania to 8 do 10 stopni Celsjusza. Piana na nim, stworzona jest z drobnych pęcherzyków i utrzymuje się przez długi czas.

West Coast IPA – Browar Cieszyn

Podobnie jak Double IPA ważone z użyciem nowofalowych odmian chmielu, w tym przypadku przede wszystkim Magnum, Galaxy i Mosaic. Wyróżnia go słodycz zapachu i wyraźnie goryczkowy smak. Jest mniej alkoholowe – ma 5,8 procent i również powinno być podawane w temperaturze 8 do 10 stopni Celsjusza.

Sesyjne IPA – Browar Żywiec

Amerykańskie odmiany chmielu nadają mu aromat owoców egzotycznych oraz cytrusowych. Lekka goryczka to efekt chmielenia na zimno. Zawartość alkoholu sięga w nim do około 5 procent. Piana oblepia szkło i jest dość obfita a rekomendowana temperatura degustacji wynosi 11 stopni Celsjusza.

IPA – Browar Książęce

Stworzony z sześciu odmian chmielu amerykańskiego, dzięki którym wyczuwalne są nuty ananasa, cytrusów oraz mango i herbaty. Dzięki zrównoważeniu goryczki akordami owocowymi jest idealnie orzeźwiające. Alkohol to 5,4 procent objętości a pełnia smaku piwa jest odczuwalna w temperaturze serwowania między 9 a 10 stopni Celsjusza.

5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.